Híres műalkotások a Disney rajzfilmekben 1. rész

Híres műalkotások a Disney rajzfilmekben

Biztos ti is láttatok már olyan videókat, amikben a Disney fanok kimeredt szemmel néznek egy rajzfilmet, majd hopp, ráközelít a kamera és máris felfedtek egy fura/meglepő dolgot.

Na most mi is felvesszük a nagyítót és híres műalkotásokat keresünk a Disney rajzfilmekben.

1. Herkules és Vénusz, Milóból

Hercules rajzfilm
Hercules , 1997. Walt Disney Pictures.

Az 1997-es Hercules rajzfilm a nagy Disney reneszánsz végén jelent meg a mozikban, és elég kétértelmű kritikákat kapott: a rajzok stílusa sokaknál kiverte a biztosítékot. A filmben Herkules útra kell, hogy minden isten otthonába, az Olümposzra jusson el. A film női főszereplőjével, Megarával egy csodaszép kertben vannak épp, Herkules oldani szeretné a kínos csöndet kettejük között, és hogyhogy nem tévedésből leüti az ott talált Vénusz szobor mindkét kezét.

Ismerős a szobor?

1 Herkules és Vénusz, Milóból
Hercules , 1997. Walt Disney Pictures.

Méloszi Aphrodité, azaz a milói Vénusz görög szobrot, 1820-ban az égei-tengeri Mílosz szigetén találták meg, az egyik leghíresebb görög szobor, ma a Louvre-ban nézhetitek meg. Nem lehet tudni, hogy pontosan ki készítette, de szinte minden kutató egyetért abban, hogy Vénuszt, azaz a görög Aphroditét ábrázolja. Igazából azt sem lehet pontosan tudni, hogyan vesztette el mindkét karját, de a források abban is megegyeznek, hogy karok nélkül emelték ki a szobrot. Még az is lehet, hogy Herkules műve?

milói Vénusz

2. A műgyűjtő Ariel

A kis hableány 1989

A kis hableányt 1989-ben adta ki a Disney, és óriási sikert aratott minden korosztályban. Arielnek, Triton 7. gyermekének mindene meg van a világon, egy dolgot kivéve: lábakat. Helyette helyes kis farok uszonya van. Ariel annyira szeretne ember lenni, hogy minden emberi dolgot összegyűjt a hajóroncsokból. Egy nap alkut köt a gonosz tengeri boszorkával, és lábakat nyer. Cserébe a hangját adja. És még szerelmes is lesz. stb.stb.

Georges de la Tour ariel
A kis hableány, Walt Disney Pictures

A lényeg a mi szempontunkból a tenger alatti barlang, ahol egy különleges műalkotást csempésztek be a Disney alkotói: Georges de la Tour: Magdolna a füstölgő lánggal, 1640-ben készült festményét.

Georges de la Tour
Georges de la Tour: Magdolna a füstölgő lánggal, 1640, Louvre

Ez a Mária Magdolna különbözik a szokásos középkori ábrázolásoktól, pláne, hogy már javábban a barokk korát éljük. Mária ezen a képen, ahogy azt a szimbolumok is mutatják, a világi javak múlandó ürességén elmélkedik. Az égő gyertya az élet törékenységét jelképezi, amely bármelyik pillanatban felvillanhat és kialudhat. A kezében lévő koponya arra emlékezteti, hogy semmi sem él örökké.( memento mori) . Az egykor bűnös Mária Magdolna megtért. És akkor vess egy pillantást a lábakra.. ugye? Ezekért a lábakért sok mindent megtenne egy tenger isten lánya, igaz?

3. A Stockholm szindrómás Belle esete a gyöngyös képpel

Szépség és a Szörnyeteg, 1991, Disney

1991-es  Szépség és a Szörnyeteg egész estés Disney film igen érdekes tanulságokat von maga után. Például, hogy a Stockholm szindróma tényleg létezik, meg hogy, lehet akármilyen szőrős egy fiú, akkor is szerelmet tud gerjeszteni. Hagyjuk is a történetet és vegyük elő a nagyítót. A Disney ügyes kezű rajzolói egy világhírű festményt rejtettek el a kastély folyosóján. A kép írókat, festőket, sőt még filmrendezőt is megihletett, és van a képen egy híres gyöngy fülbevaló.. na megtalálod?

Szépség és a Szörnyeteg
Szépség és a Szörnyeteg, 1991. Walt Disney Pictures.

Ha nem akkor sincs nagy baj, mert én mutatom. Ott van a folyosó jobb oldali falán: Johannes Vermeer Lány gyöngyfülbevalóval címet viselő korszakos festménye 1665-ből. Egyébként nézd meg közelről azt a fülbevalót: simán lehet, hogy nem is gyöngy, visszaveri a fényt és elképzelhető, hogy ezüstből, vagy akár polírozott bádogból készült az a fülbevaló.

Johannes Vermeer Lány gyöngyfülbevalóval
Johannes Vermeer Lány gyöngyfülbevalóval, 1665

Folyt köv.