Miért fontos, hogy beszéljünk az emberi testről a gyerekeknek?

Kreatív, fejlesztő óriásplakát, 49 matricával - Az emberi test | Poppik miniart

Manapság sok szó esik a gyermekek testének témájáról.  A mindennapi hírek terelték ezt a témát, teljesen  jogosan, az előtérbe: járványok és oltások, helyes étkezési szokások, sport és természet iránti igény, de a bántalmazások és rossz bánásmód elleni gyermekvédelem stb is afelé mutat, hogy a testünk ismeret e már egészen  kis kortól kezdve fontos. 

Hogyan segíthetsz a gyermekednek, hogy jól érezze magát a saját a testében? Hogyan segíthetünk neki felismerni, hogy a teste egy védendő kincs?

Amint azt bizonyára észrevetted, a kisgyerekek már korai gyerekkoruk óta kiemelt figyelmet fordítanak a testük iránt. Például amikor egy kisgyerek beszélni kezd, gyorsan megtanulja megnevezni a testrészeit: “hol vannak a füleid?” »« Mutasd a hasad! »… Számos mondóka és gyerekkönyv foglalkozik ezzel a témával. És ez nagyon jó dolog! Mondjuk is, hogy miért.

Itt a fejem, itt van ni, Tessék jól megfigyelni! Van két szemem, fülem, szám, Ez pedig az orrocskám! Vállamból nő ki a karom, Forgathatom ahogy akarom. Így forgatom, úgy forgatom, A tenyerem összecsapom!

Miért jó, ha kisgyerek ismeri a testét?

ÖNÁLLÓSÁG:

A test ismerete lehetővé teszi a higiénia elsajátítását, és elősegíti az önállóságot.

Melyik gyereket ne nyűgözné le a pocakja ( minket is lenyűgöz a pici pocak) , és milyen büszke lesz majd arra, hogy már nem hord pelenkát?

A higiénia az egyik legelső lehetőség a függetlenné válásra. Ő határozza meg a megfelelő időpontot, hogy mikor megy majd wc-ére, egyedül mos kezet, fújja ki az orrát, mint egy felnőtt, fogat mos valódi fogkrémmel… A lista végtelen. Minden tanulás egy kis győzelem és egy alkalom a büszkeségre na meg az önállóságra. 

Kreatív, fejlesztő óriásplakát, 49 matricával - Az emberi test | Poppik miniart

KÍVÁNCSISÁG:

A test ismerete a tudomány lenyűgöző első megközelítése. A kíváncsiság ezernyi kérdésben merülhet fel a gyerekek részéről:

Miért alszunk? Miért pirulunk el? Miért vagyunk éhesek? Mi az, hogy beteg? Miért van kerekesszékben? Miért vannak különböző bőrszínek? Megannyi egyszerű kérdés, amelyek hatalmas távlatokat nyitnak meg a tudás előtt. 

Nézd meg ezt az óriás matricás poszter, aminek a segítségével felfedezhetitek az emberi testet.

Tartozik hozzá 48 áthelyezhető matrica, amivel kiegészíthetitek a plakátot. Kiváló eszköz beszélgetések kezdeményezésére a testtel kapcsolatos minden témáról: az öt érzékszervről, az étrendről, a sportról, a szervekről, a csontvázról, az élet korszakairól…

JÓLÉT:

A testünkre való odafigyelés és annak gondozásának ismerete elengedhetetlen a jóléthez.

Ma már tudjuk, hogy például a helyes táplálkozás tanulható. Megtaníthatjuk a gyermekünket különbséget tenni szükségletei és vágyai között, ha az előbbit kielégíti, az utóbbit pedig kontrollálja. Az iskolában a gyerekek progresszív módon közelítik meg ezt a tudást. Ha óvodás korban már magabiztosan nevezi meg a testrészeket, akkor az általános iskolában az helyes, tudatos táplálkozást könnyebben sajátítja majd el.

ÉRZELMEK:

A tested ismerete lehetővé teszi, hogy megértsd a rajta áthaladó érzelmeket, és így jobban megéld őket

Mi történik, ha dühös vagy? Miért nem tudunk segíteni néha sírni? Az érzelmek nagyon széles és nehéz téma. Nagyon játékosan közelíti meg az Abracadabraworld csapata, akik megalkották a Nyuszis kártya csomagjukat, ami egy EQ-fejlesztő érzelemkártya kézzelfogható formában.Dani fiam nagyon nehezen fejezi ki az érzelmeit, és megfogalmazni se tudja mindig “jól”. A kártya rengeteg támogatást ad neki ebben.

A 42 különböző érzelmet kifejező nyuszifigurával ellátott kártyalap segíti a gyerekeket abban, hogy megmutassák mit éreznek, anélkül, hogy meg kéne fogalmazniuk azt.

TISZTELET:

A tested tisztelete megbeszélhető és tanulható!

Fontos, hogy gyermeked tisztában legyen a bugyi szabállyal és azokkal az esetekkel, amik nem megengedhetőek, ha a testéről van szó.

A Hintalovon Alapítvány Bugyiszabályok ovisoknak kiadványát ajánljuk nézegetésre, mely Európa legnépszerűbb, óvodásoknak szóló szexuális erőszak megelőző programja, aminek révén a kisgyerekek megtanulhatják, hogy a testükhöz nem nyúlhat hozzá bárki.