A kézzel festés előnyei | avagy az ujjfestékek

Az ujjfestés 5 előnye gyerekeknek
A kézzel való festés a gyerekek egyik kedvenc elfoglaltsága, és, ha jobban belegondolunk: mi lehet jobb, mint egy rakás festékben tapicskolni? Az már más kérdés, hogy mi szülők falra mászunk-e ettől az elfoglaltságtól, vagy pedig békésen szemléljük csemeténket.

De mégis mi az előnye a kézzel festésnek?

Az olyan játék, mint az ujjfestés, kézzel festés minden gyermek fejlődésének szempontjából fontos, sőt kiemelkedően fontos tevékenység.

Segít a testnek és az agynak integrálni olyan információkat, melyek például a későbbi térfogalmakhoz, a matematikához és a nyelvhez szükségesek.

Az ujjfestés egyben a legpihentetőbb és legkreatívabb módja az érzések kifejezésének.

1. Javítja az érzékszervi tanulást

Az ujjfestés többféle módon stimulálja az érzékszerveket, és arra ösztönzi a gyerekeket, hogy játék és tanulás közben használják a látást, a szaglást, a hallást és a tapintást.

A színek érintése és látványa révén ez a játék javítja a memóriájukat, a vizualizációjukat, és segít nekik jobban megérteni a különbséget a fizikai és az absztrakt tárgyak között

A festék, a textúrák és a nyomatok felfedezésével a gyerekek érzékszervi integrációt fejlesztenek ki, amely későbbi életükben segíti őket,majd,  amikor elkezdenek bonyolultabb matematikai és nyelvi fogalmakat tanulni.

Az ujjfestés 5 előnye gyerekeknek

2. Önkifejezés

Amikor gyermeked fest,  megtanulja, hogyan tudja vizuálisan kommunikálni érzéseit. Például kérd meg a gyermeked, hogy válassza ki az aktuális érzelmét tükröző színt. Ha a gyerekek dühösek, választhatják a piros színt, hogy kifejezzék ezt az érzést, vagy zöldet, ha boldogok, stb. Ha a gyerekek papírra vetik érzelmeiket, nagyobb valószínűséggel fognak beszélni róluk, és megtanulják, hogyan irányítsák az érzéseiket.

Emellett az ujjfestés gyakran csoportosan is végezhető kreatív tevékenység. Ily módon a gyerekek megtanulják megosztani saját érzelmeiket, de azt is, hogy megértsék és tiszteljék mások érzéseit. Ez felkészítheti a gyerekeket a csapatmunkára.

Ujjfesték - Hat színű - Peinture djeco
UJJFESTÉK KÉSZLET GYEREKEKNEK

3. Finommotorika és szem-kéz koordináció

Annak ellenére, hogy az ujjfestés nagyon egyszerűnek tűnik, összetett kézmozdulatokat igényel, amelyek erősítik az ujj- és kézizmokat, és fejlesztik az írás előtti készségeket. Ez a tevékenység emellett fejleszti a szem-kéz koordinációt, és támogatja az olyan készségeket, mint a ceruza helyes tartása, a képek színezése, a papír vágása és hajtogatása.

 Ezen túlmenően ezek a készségek segítik a gyerekeket a napi tevékenységekben, például a ruha gombolásában és a cipőfűző megkötésben.

Az ujjfestés 5 előnye gyerekeknek

4. Ösztönzi az értelmi fejlődést

Az ujjfestés közelebb hozza a gyerekekhez a színeket, az önazonosítást, a felfedezést, a kísérletezést, amelyek mindegyike pozitív hatással van értelmi fejlődésükre és gondolkodási készségeikre.

Az ujjfestés fejleszti az agy mindkét oldalát, és megtanítja a gyerekeket ezek egyidejű használatára.

5. Fokozza a képzelőerőt és a kreativitást

Az ujjfestés egyik legnagyobb előnye, hogy a gyerekek élvezik..konkrétan imádják ezt a tevékenységet. Ez magában foglalja az ujjak festékbe mártását, majd magát a kreatív tevékenységet, amikor az ujjaikkal képeket készítenek egy papírlapra. Ez talán neked rendetlenül hangzik, de a rendetlen a gyerekek szótárában  azt jelenti, BULI VAN, SZÓRAKOZZUNK EGY JÓT.

Ez az oka annak, hogy a színekkel, mintákkal és a festék sima textúrájával való játék felszabadítja a gyerekek szabadságát és kreativitását. Az a képesség, hogy a folyamatra összpontosítsanak, és ne a végeredményre, lehetőséget ad a gyerekeknek, hogy akkor is élvezzék ezt a tevékenységet, ha nem rendelkeznek különösebb festői tehetséggel.

Milyen ujjfestéket válasszunk?

Olyan festéket válassz, ami nem mérgező, és lehetőség szerint kimosható. 

A MINIART UJJFESTÉKEI