Alapvető készségek gyerekkorban | Érzelmi intelligencia ( és annak fejlesztése)

ALAPVETŐ KÉSZSÉGEK: ÉRZELMI INTELLIGENCIA

A gyermekeink által elsajátítandó készségek képzeletbeli listáján dobogós helyen áll az ÉRZELMI intelligencia.

Mi is pontosan az érzelmi intelligencia?

Sokféleképpen lehet meghatározni, de lényegében ez:

a személyes érzelmek szabályozása, valamint mások érzelmeire való reagálás

az emberi érzelmek sokféleségének és mélységének megértése

megérteni azt,  hogy milyen hatást gyakorolhatunk mások érzéseire

Miért olyan fontos?

Őszintén szólva, szakértők egész könyveket írnak erről a témáról, de dióhéjban annyit tudnod kell, hogy az érzelmi intelligencia elengedhetetlen a teljes, boldog élethez.

Segít a gyerekeknek szorosabb kapcsolatok kialakításában barátaikkal és szeretteikkel.

Segíti a gyerekeket, hogy egy csapat részeként dolgozzanak, és hozzájáruljanak társadalmukhoz.

Az érzelmi intelligencia hozzájárul a mentális egészséghez a stressz csökkentésével. Tanulmányok kimutatták, hogy erős stresszes környezetben a magas érzelmi intelligencia olyan puffert hozhat létre, amely megerősíti az agyat a pszichológiai stresszorokkal szemben.

Még a munkateljesítményre és a későbbi életben elért sikerekre is hatással van. A statisztikák 90%-os kölcsönös kapcsolatot mutattak ki a magas érzelmi intelligencia és a magas teljesítmény között.

Az érzelmi intelligencia hatással van a gyermek jövőbeni karrierlehetőségeire, a munkahelyi előmenetelére, segít megérteni a jövőbeli feletteseiket és alkalmazottaikat, és jól együttműködni velük.

Néhány egyszerű, ingyenes dolog, amit megtehetsz gyermekeddel az érzelmi intelligencia fejlesztése érdekében.

Növeld az érzelmi szókincset.

Keress minél több lehetőségeket az érzelmek megnevezésére. Olyan meséket, ahol a szereplők arról beszélnek, hogyan érzik magukat. Mondd el gyermekednek, hogyan érezted magad a munkahelyeden, amiért nem találtad a kulcsaid, amikor indulni kellett reggel.

Keress olyan helyzeteket, ahol rámutathatsz a hasonló érzelmek (például boldog, eksztatikus, elégedett) közötti árnyalatokra.

Beszélj arról, hogy milyen hangulatban vagy, mit érzel, amikor vele vagy.

Milyen érzéseid vannak reggeli közben, szemben azzal, hogy milyen érzés, amikor mindannyian ágyba bújnak?

Mutasd meg nekik, hogy minden érzelmük egészséges, és szabadon kell kifejezni, nem elrejteni.

Ismerd el és érezzétek át együtt az érzéseket.

A gyerekek úgy tanulják meg az empátiát, hogy másoktól megtapasztalják. Hagyd, hogy kifejezzék magukat, és ne próbáld elterelni vagy figyelmen kívül hagyni a gyerek érzéseit. Sok időt töltünk otthon azzal, hogy arról beszélünk, hogy minden érzelem rendben van (harag, szomorúság, boldogság, zavarodottság), de a viselkedésünknek megvannak a szabályai. Dühösnek lenni jó, de például megütni téged nem. Csak azért, mert átérezed és érvényesíted gyermeked érzéseit, ez nem jelenti azt, hogy elnyomnád, vagy hagyod, hogy úgy viselkedjen, ahogy akar. “Megértem, hogy nehéz elmenni, amikor ennyire jól érzed magad, de most indulnunk kell, hogy legyen időm vacsorát készíteni.”

Keress nyugodt időket, hogy beszélgetni tudj a gyermekeddel az ő saját érzelmeiről.

Azt tapasztalom, hogy ha megpróbálok beszélni a fiammal az érzéseiről, miután nagy érzelmi kitörése volt, nem mond túl sokat. De ha megvárom, amíg megnyugszik, és összebújunk, hogy elolvassunk egy mesét, majd megkérdezem tőle, hogy érezte magát, amikor ennyire ideges volt, akkor sokkal többet elmesél az érzéseiről, magáról.

Játékok, amelyek növelhetik az érzelmi intelligenciát.

Plüss állatok és babák

A gyerekek természetesen gyakorolják az empátiát ezekkel a puha barátokkal.

A játékát megfigyelve te is rengeteget tanulhatsz gyermekedről. A plüss játékokat egyébként nagyon gyakran és méltánytalanul a felesleges játékok közé sorolják. Valami, amibe belebotlasz a gyerekszoba padlóján. Egy dolog, amit a gyereked csak akar, de nem csinál vele semmit, csak aranyosan néz ki. Nos, ez kicsit sem így van.

Segítenek a gyerekeknek fejleszteni az érzelmi intelligenciát – szeretetet, gyengédséget és együttérzést tanulnak a velük való játék során. Vigaszt nyújthatnak, és még a nyelvi fejlődést is elősegítik.

Júlia a z egérlány miniart
AZ EGÉRKASTÉLY EGEREI

A művészeti kellékek

megkönnyítik a gyerekek számára, hogy nem verbálisan fejezzék ki magukat. Megtölthetik a papírt firkákkal, ha csalódottak, vagy édes jelenetet festhetnek, ha derűsnek érzik magukat. Tegyél fel kérdéseket arról, hogy mit rajzol, a rajza segít neked is meghatározni a művészetük mögött meghúzódó érzéseket, valamint támpontokat adhat arra, hogy mit, hogyan éreznek valami iránt.

Méhviaszceruza 16 színű, fémdobozban | wawa
MÉHVIASZCERUZA 16 SZÍNŰ, FÉMDOBOZBAN
DJECO - DESIGN BY Kicsik színes készlete - Box of colours for toddlers
KICSIK SZÍNES KÉSZLETE | KREATÍV ESZKÖZÖK

Arckifejezésekhez

kapcsolódó játékok, amelyek arra ösztönzi a gyerekeket, hogy ismerjék fel az arckifejezéseket, és igazítsák azokat azokhoz a fizikai vagy érzelmi helyzetekhez, amelyek ezeket az érzéseket kiváltják.

djeco Kreatív nyomdakészlet - Arckifejezések - Create the fashion girl's look miniart
KREATÍV NYOMDAKÉSZLET | ARCKIFEJEZÉSEK | KÉPZELD EL

Kooperatív játékok.

Amikor a gyerekek kooperatívan játszanak, és kooperatív készségeket használnak, beleértve a másik fél meghallgatását és a dolgok megosztását, hasznos kapcsolati készségeket sajátítanak el, amelyek segítik őket a csapatmunkában és a való világban való együttműködésben.

Könyvek, könyvek, könyvek.

Egy-egy jól megválasztott mese segít az érzelmek megértését.

Jelmezek:

a beöltözés szórakoztató és izgalmas módja mások vagy éppen az állatok nézőpontjainak felfedezésére. Ez egy nagyszerű empátia tréning, mivel a gyermek megpróbál valaki más lenni egy rövid ideig. Mindenféle érzést biztonsággal kiadhatnak, mert valójában nem ők azok, akik kiadják.

Állatos farsangi maszk szett, 6 db - Moulin Roty
ÁLCÁZD MAGAD | DZSUNGELES MASZK
szuperhős, lovag gyerek bio arcfesték
BIO ARCFESTÉK KÉSZLET | LOVAG ÉS SZUPERHŐS

Bábozás

 A bábok kiválóan alkalmasak arra, hogy érzelmekről beszélgessenek a gyerekekkel, mivel sok gyerek kényelmesebben beszél egy barátságos megjelenésű, kitalált valakihez, mint egy bizonyos valakihez (különösen egy szülőhöz). Ez a kis elkülönülés és távolság a személytől segíthet a gyermeknek megnyílni. Ez olyan, mint amikor a felnőttek bevallják legmélyebb titkait egy idegennek – könnyebb úgy érezni, hogy az idegen nem ítélkezik rajtunk.

Moulin Roty - Apró csodák - Árnyékszínház - Árnybáb - Lovagi torna
ÁRNYÉKSZÍNHÁZ | LOVAGI TORNA
Moulin Roty - Apró csodák - Árnyékszínház (karton) - Hamupipőke mesével
ÁRNYÉKSZÍNHÁZ | HAMUPIPŐKE MESÉVEL