Az Art Deco gyöngyszeme Los Angelesben: Eastern Columbia

Eastern Columbia

A mai kedvencünk, egy igazi rocksztár lesz: Az Eastern Columbia egy 1930-ban épült tizenhárom emeletes Art Deco épület, amely Los Angeles belvárosának Broadway színházi negyedében áll. Ez a város egyik legtöbbet fényképezett épülete, és az art deco építészet legnagyobb fennmaradt példája Los Angelesben.

Története

Eastern Columbia Áruház
Eastern Columbia wikipedia

A Claud Beelman építész által tervezett épület 1,25 millió dollárba került, és mindössze 9 hónapos építkezés után nyílt meg.

Amikor elkészült, az Eastern Columbia Áruház új székhelyeként szolgált.

A Kelet-Columbia épületet a sok rá jellemző építészeti megjelenés közül a magassága emelte ki.

Az építkezés idején Los Angeles városa 46 méteres épületmagasság-korlátozást írt elő. Kelet-Columbia dekoratív óratornya azonban kivételt kapott, és az épület elérte a 81 méteres magasságot.

Az Art Deco magasiskolája

Eastern Columbia Áruház
Eastern Columbia Wikimedia

És az a rengeteg art deco hatás, amibe minden art decoista szíve beleremeg: Napfényes minták, geometrikus formák, cikk-cakk és csíkok díszítik az épület homlokzatát.

A szerkezet türkiz terrakotta borítású, mélykék és arany díszítéssel. Óratornyán az „Eastern” szó neonnal díszített.

Ez az épület igazi ékszerdoboz, amelyben minden részlet a stílus szeretetéről árulkodik.

Eastern Columbia Áruház

2006-ban az Eastern Columbia épületet társasházakká alakították át. Az egykor kiskereskedelmi központként működő épület ma már lakótérként fogadja az ott lakó mázlistákat. A múlt és a jelen találkozása ebben az épületben egy különleges élményt nyújt mindazoknak, akik itt élnek.

Az Art Deco Amerikában

Az Art Deco stílus az 1920-as és 1930-as években vált népszerűvé, és az elegancia, a luxus, valamint a modernizmus jellemzi. Az irányzat Franciaországban született, de gyorsan elterjedt az egész világon, így az Egyesült Államokban is. Az Art Deco leginkább a gazdag színek, a merész geometrikus formák és a díszítő elemek használatáról ismert.

Az amerikai Art Deco egyik legismertebb képviselője a Chrysler Building New Yorkban, amelyet William Van Alen tervezett. Az épület a maga 77 emeletével és csillogó fém borításával az Art Deco stílus egyik legszebb példája.

Ugyancsak New Yorkban található az Empire State Building, amely szintén az Art Deco stílusban épült, és a világ egyik leghíresebb felhőkarcolója.

Chrysler Building
Chrysler Building frizek wikipedia

Az Art Deco stílusú belsőépítészet és lakberendezés a gazdag anyagok, a geometrikus formák és a fényűző részletek használatával tűnt ki. A belső terekben gyakran használtak tükröket, lakkozott bútorokat, és fényes felületeket. Donald Deskey, aki a Radio City Music Hall belső tereit tervezte, az egyik legnevesebb amerikai belsőépítész volt, aki az Art Deco stílust képviselte.

Radio City Music Hall
Radio City Music Hall forrás: www.msg.com

Az Art Deco bútortervezésre a letisztult vonalak, az egzotikus faanyagok, a lakkozott felületek és a geometrikus formák voltak jellemzők. Eileen Gray és Paul Frankl neve fémjelzi a korszak bútortervezését. Frankl “Skyscraper” bútorai különösen híresek voltak, amelyek a felhőkarcolók inspirációjából születtek.

Armchair, 1929, by Gray, Victoria and Albert Museum, London
Eileen Gray: karosszék, 1929, wikipedia

A grafikai művészetekben az Art Deco stílusú plakátok, hirdetések és illusztrációk is jelentős szerepet kaptak. A merész színek, az egyszerű formák és a dekoratív elemek domináltak.

Erté (Romain de Tirtoff) és Jean Carlu neve fémjelzi a korszak grafikai tervezését, akik az amerikai reklám- és plakátművészet meghatározó alakjai voltak.

Harper's Bazaar February 1921
Harper's Bazaar borító, február, 1921, Erté
Erté borító, Harper's Bazar február 1922.

Az Art Deco divattervezésben a geometrikus minták, az élénk színek és a luxus anyagok használata volt jellemző. A korszak divatja a modern életstílust és az eleganciát tükrözte. Coco Chanel és Elsa Schiaparelli neve fémjelzi a korszak divattervezését, akik az amerikai divatvilágra is nagy hatással voltak.

A Schiaparelli legkelendőbb és sokat másolt trompe l'œil masnis pulóvere. Douglas Pollard alkotása, Vogue, 1927. december 15 1927

Az Art Deco ékszerekre a merész geometrikus formák, az élénk színek és a drága anyagok használata volt jellemző. A gyémántok, smaragdok, rubinok és zafírok gyakran megjelentek ezekben az ékszerekben. Cartier és Van Cleef & Arpels neve fémjelzi a korszak ékszertervezését.

Az Art Deco stílus a filmek díszleteiben és a színházi produkciókban is megjelent. A Hollywood-i filmekben gyakran használták az Art Deco elemeket a luxus és a modern életstílus bemutatására. A színházi díszletekben és jelmezekben is megfigyelhető volt a stílus hatása.

„Táncoló lányaink” (1928) Cedric Gibbons művészeti igazgató

Az autótervezésben is megjelent az Art Deco stílus, különösen a luxusautók esetében. Az áramvonalas formák, a krómozott felületek és a geometrikus díszítések jellemezték ezeket a járműveket. A Chrysler Airflow és a Cord 810/812 modellek kiváló példái az Art Deco autótervezésnek.

Chrysler Airflow 1934