Érdekességek, tények , furcsaságok Caravaggioról

caravaggio, téynyek

Kerülj képbe

Halála után több mint 400 évvel az olasz barokk úttörő, Caravaggio festményei ugyanolyan nagy hatásúak, mint a maguk idejében.

Ottavio Leoni Caravaggio krétás portréja, 1621 körül
Ottavio Leoni Caravaggio krétás portréja, 1621 körül

Caravaggio munkája a történetmesélésről szól. Ezek nem pusztán festmények, hanem narratívák, minden szereplővel egy-egy szerepet, egy nagyszerű dráma hatását keltve az egész vásznon.

DE MÉGIS KI VOLT CARAVAGGIO?

Nézzük az adatokat először:

Teljes nevén Michelangelo Merisi da Caravaggio (1571. szeptember 28. – 1610. július 18.) olasz művész, aki 1593 és 1610 között Rómában, Nápolyban, Máltán és Szicíliában alkotott. 38 évet élt és a legtermékenyebb festők közé tartozik, és a munkássága egy , a reneszánszt követő , barokk stílusnak nevezett korszak kezdetéhez vezetett.

Egyedülálló stílusa hatással volt olyan művészekre, mint Peter Paul Rubens , Diego Velázquez és Rembrandt, hogy csak néhányat említsünk azon közül, akik csodálták munkáit.

Jöhetnek az érdekességek?

Medúza (1597). Fára szerelt olaj, vászon, rotella
Medúza (1597). Fára szerelt olaj, vászon, rotella

A ma Caravaggioként ismert művész valódi neve Michelangelo Merisi vagy Amerighi volt.

1571-ben született Milánóban, de gyermekkorát valószínűleg Caravaggio városában töltötte, mintegy 35 kilométerre (21 mérföldre) a várostól keletre és Bergamótól délre, innen ered a művészneve.

Szülei meglehetősen jómódúak volta , és az akkori uralkodó családhoz, a Sforzákhoz és a közel ugyanilyen erős Colonna családhoz is kapcsolódtak.

Korai éveiben két nagy lelki csapást szenvedett el, mert szeretett apja és nagyapja is 1577-ben (ugyanazon a napon), édesanyja pedig tizenéves korában, 1584-ben halt meg.

Az, hogy ez hatással volt-e a fiatal fiúra vagy sem, tényszerűen, persze nem ismert, de élete későbbi  alakulása: verekedései és letartóztatásai minden bizonnyal ezekre  a lelki törésekre utal.

Az újító

Salome Keresztelő János fejével (1607 körül). Olaj, vászon,
Salome Keresztelő János fejével (1607 körül). Olaj, vászon,

CARAVAGGIO

Caravaggio úttörője volt a tenebrizmusnak, egy olyan technikának, amely intenzív chiaroscuro-t (kontrasztos fény és árnyék hatását) valósít meg a drámai célok érdekében, uralja a festményt a sötétséggel és reflektorfény hatást kelt.

Sokan próbáltak rájönni arra, hogy milyen technikát használhatott, amivel ennyire drámai árnyékokat hozott létre. David Hockney amerikai festő könyvében ír erről: ( A képek története gyerekeknek):

„Szerintem a modellt álló emberek képét egyenesen rávetítette a vászonra a műtermében. Elhelyezte őket ez fényesen kivilágított helyiségben, valószínűleg egy ablak előtt, míg ő maga egy sötét területen dolgozott egy fal vagy paraván mögött. A kép egy apró lyukon keresztül vetítődhetett a vászonra. Tökéletes kép volt, csak fejjel lefelé látszott!”

A tenebrizmus teatralitása a barokk festészet kulcseleme volt. A tenebrizmust másképpen Caravaggisti ” néven említik. Ezt a stílust egyébként Dürer, Tintoretto és El Greco is használta, de Caravaggio új szintre emelte, ezért érdemelte ki az elnevezést.

Szupergyorsaság

Szent Máté elhívása (kb. 1599–1600). Olaj, vászon,
Szent Máté elhívása (kb. 1599–1600). Olaj, vászon,

Caravaggio fiatalon, 38 évesen halt meg, de amíg élt, rendkívül termékeny művész volt, aki következetesen készített nagyméretű festményeket. Megfigyelési technikája lehetővé tette a gyors és intuitív munkavégzést; szívesebben festett közvetlenül a vászonra vázlatok és rajzok nélkül, és általában élő modellekről festett.

Caravaggio

Az áttörés

A zenészek (1595–1596).

Caravaggio

A kezdeti tanulással töltött időszakot követően úgy döntött, hogy elhagyja Milánót, és 1592-ben Rómába költözött. Itt készítette leghíresebb műveit, és itt lett végül a város egyik leghíresebb festője.

A bűnöző

Szent Jeromos írása (kb. 1605–1606).
Szent Jeromos írása (kb. 1605–1606).

A művész híresen szűkszavú volt és hajlamos az erőszakra. Mondhatni problémás személyiség volt. Hírhedt verekedő volt, könnyen dühbe jött, és nem éppen az a kedves ember, akivel lógni szeretnénk egy péntek este. Persze akkoriban a legtöbb ember hirtelen haragú volt, így az ökölharcok meglehetősen gyakoriak voltak. Viszonylag enyhe, de bizarr szabálysértéseket követett el, például egy rendőrnek káromkodott, vagy engedély nélküli karddal barangolt.

Egyik nap lyukat vágott a mennyezetébe, hogy több természetes fényt engedjen be festés közben; ez a rögtönzött ács és festői munka adott okot a lakás tulajdonosának arra, hogy kidobja.

Ezen túlmenően legalább tizenegy alkalommal állították bíróság elé jelentősebb bűncselekmények miatt, köztük szerepelt egy őr megsebesítése és egy tányér pincér arcába dobása, mivel úgy vélte, hogy az alulsütött articsókája sértés volt

Caravaggio

A Szűz halála , 1601–1606,
A Szűz halála , 1601–1606,

Caravaggio

A gyilkos

Krisztus siratása (1603–1604).

Ezeknél sajnos komolyabb bűneset is történt, ami kihatással volt további életére. Természetesen ez vita tárgyát képezi a művészettörténészek körében.. mármint, hogy tényleg megtörtént-e az eset. Ranuccio Tomassoni , egy római strici halálának konkrét részleteiről és kontextusáról van szó. Valamilyen módon megsértett egy prostituáltat, akit Caravaggio csodált. Caravaggio egy tenisz meccsre hívta ki Tomassonit, fedezve a párbajt. Egyes tudósok úgy vélik, hogy a feszültség kettőjük között a szerencsejáték-tartozás miatt kezdődött, míg mások úgy vélik, hogy Caravaggionak nem állt szándékában megölni Tomassonit a teniszmeccs miatti verekedés során.

A büntetést azonban nem tudta elkerülni: halálos ítéletet róttak ki rá, amelyet Rómában bármikor végrehajthattak. Nápolyba menekült, ahol nemesi családok, köztük a Sforzák és a Colonnák otthonaiban bujkált, később Máltára, amely függetlensége miatt tárt karokkal fogadta.

És itt sem nyugodott meg. Máltán Caravaggionak a Szent János Lovagrend nagymestere felajánlotta a lovagi címet, amiért feltehetően kegyelmet kapott volna halálos ítéletéért. Egy másik verekedés során azonban megtámadott egy magasabb rangú lovagot, aminek következtében Caravaggio börtönbe került, és megfosztották lovagi címétől. Megszökött, és Szicíliába ment, ahol állandó félelemben élt. Ennek volt alapja: Szicíliában egy csoport férfi megtámadta, valószínűleg megtorlásul a máltai lovag elleni támadásért, és a támadás során az arca megsérült, végleg eltorzult.

CARAVAGGIO

kEGYELEM!!!

Dávid Góliát fejével , 1609–1610
Dávid Góliát fejével , 1609–1610

A száműzetésben eltöltött négy év alatt folyamatosan kereste a pápa kegyelmét a halálos ítélet miatt. Festményeit, köztük Dávid Góliát fejével és Salome Keresztelő János fejével, elküldte a nagyhatalmú barátainak és családtagoknak, akik próbáltak hatni a pápára, abban a reményben, hogy közvetíthetik a kegyelmet. Meghalt, mielőtt kegyelmet kapott volna.

Caravaggio

POST MORTEM

Fiú gyümölcskosárral , 1593–1594,
Fiú gyümölcskosárral , 1593–1594,

1969-ben a Palermói Szent Lőrinc oratóriumból ellopták Caravaggio születése című művét Szent Ferenccel és Szent Lőrinccel . Bár a művet soha nem találták meg, az olasz maffia tagjai azt állították, hogy a festményt gyakran kiállították magas rangú maffiatagok nagyobb találkozóin és összejövetelein, de megsérült, majd megsemmisült. A munka értéke körülbelül 20 millió dollár volt.

1980-as és 1990-es években történt, közvetlenül az euróra való átállás előtt Caravaggio arcképe szerepelt a 100 000 lírás bankjegyen.

Líra caravaggio
Fiú gyümölcskosárral , 1593–1594,

Michelangelo Merisi, Fermo di Caravaggio fia – a festészetben nem a festővel, hanem magával a természettel egyenlő – halt meg Port’ Ercole-ban – Nápolyból érkezett ide – Rómába visszatérve – augusztus 15. naptár – Urunk évében 1610. – Harminchat évet, kilenc hónapot és húsz napot élt – Marzio Milesi, jogtanácsos – Ajánlva egy rendkívüli zseniális barátnak.

Tény, hogy Caravaggio soha nem festett meztelen nőt, és ahogyan ábrázolta fiatal fiú modelljeit , homoszexualitásáról való elmélkedést eredményezte . A mai napig nem világos, hogy ezek igazak-e vagy sem. Ugyanakkor az ok, ami a halálos ítélethez vezetett, egy nő védelme volt.

Nekünk is van Caravaggio termékünk, nézd csak:

caravaggio tetoválás ideiglenes
Caravaggio ideiglenes tetoválás