Napi art percek | Sonia Delaunay, az absztrakt királynője

Sonia Delaunay

AZ ABSZTRAKT KIRÁLYNŐJE👸
Nem más, mint Sonia Delaunay, született Sarah Stern.

20 évesen érkezett az ukrán származású művésznő Párizsba, ahol hamarosan férjhez ment, mindjárt kétszer is, először egy galéria tulajdonosához (érdekből, mit tagadjuk, nem akart visszamenni Oroszországba, a férfi pedig így tudta elrejteni homoszexualitását), másodszor Robert Delaunay-hoz.

sonia_delaunay_portre-miniart

ORFIZMUS

A stílus, amit ők ketten megalapítottak. Folyamatosan kísérleteztek a fauvizmussal, szürrealizmussal, kubizmussal, végül kiállították saját, egyedi esztétikájukat, melyet Guilliame Apollinaire orfizmusnak nevezett el.

Az izmus ihletője egy paplan volt, melyet Sonia kisfiának varrt.

paplan Sonia Delaunay

Az Elektromos prizmák, 1914, a modernitás költészetét ünnepli, a Boulevard Saint Michel-en sétálók sziluettjeinek elektromos prizmája. Az utcai lámpák izzóit jelképező koncentrikus körök a prizma összes színeit tartalmazzák.

elektromos prizmák Sonia Delaunay

Nemcsak képeket festett, ruhákat és jelmezeket is tervezett , kísérletezett a színekkel és a geometriával. Az első világháború kitörése után jelmeztervező munkáiból élt, óriási sikereket ért el munkáival.

ruhaterv
kleopátra jelmez

Sonia azt mondta, hogy minden hatással van rá, a költészet, a zene, a történelem, és ezek együtt absztrakt festményekké állnak össze benne.

Férje halála utan (1941) 10! évig nem festett, csak férje örökségének népszerűsítésén dolgozott.

🎉Az első élő női művész, akinek retrospektív kiállítása volt a Louvre-ban, 1964-ben, 117 műből állt.

🎶Fia, Charles társalapítója annak a Hot Club de France-nak, amely a jazzt az egekbe emelte Franciaországban. Ő írta az első Jazz diszkografiát is, amit számtalan nyelvre fordítottak le.

Sonia saját tervezésű ruhájában, Madrid 1918 Forrás: wikimedia