Napi art percek | Henry De Toulouse-Lautrec a szakács

Henry De Toulouse-Lautrec a szakács

GRILLEZETT SZÖCSKÉT VALAKINEK?🦗🦗🦗

A bohém Párizs zseniális festője, Henry De Toulouse-Lautrec nemcsak a képi megjelenítésben jeleskedett.

Kevésbé köztudott, hogy Lautrec fantasztikusan találékony séf is volt.
Évtizedekkel a halála után adták ki A konyha művészete címen receptjeit.

art of cousine

Élete során a finom ételeket éppúgy élvezte, mint az italokat, igazi hedonista módjára gyakran rendezett heves, rögtönzött vacsorákat széles baráti körének.

Meglepő ételei között szerepelt fürj hamuban, rigó borókában, párolt delfinfilé (lehetőleg a La Manche csatornában egy vágó orrárbocból „szigonyozva”) és „keresztelő Szent János módjára grillezett szöcske”. Más érdekes összetevőket is ajánlott, mint például a mókus és a gém. Mondjuk úgy, hogy eklektikus volt ez a konyhaművészet.

Lautrec nevéhez fűződik a koktélételek bevezetése, valamint a „Földrengés” néven ismert ital feltalálása: három rész abszint és három rész konyak, amelyet jégkockákkal szolgálnak fel egy borospohárban, fincsi lehetett.

EGY ILLUSZTRÁCIÓ A SZAKÁCSKÖNYVBŐl
ILLUSZTRÁCIÓ A SZAKÁCSKÖNYVBŐL

A szakácskönyv jelenkori kiadásának kulináris jegyzeteiben a szerkesztők megjegyzik, hogy „ez a könyv olyan korban íródott, amikor a receptkönyvek izgalmasak voltak, de meglehetősen pontatlanok”. Ez azt jelenti, hogy az utasítások szabálytalanok voltak, és a mérések homályosak voltak.

Például:

Lautrec és Joyant Tarte au Citronra vonatkozó utasításaiban azt írják, hogy „tegyünk egy kis fanyar péksüteményt egy nyitott pitetálra”. Na de nem volt benne a fanyar péksüti receptje….

KI PRÓBÁLNÁD VALAMELYIKET? 😎