5 hihetetlen művészeti érdekesség

5 hihetetlen művészeti érdekesség

Olyan érdekességeket kerestem a művészetek világából, amikkel bárkit le fogsz tudni nyűgözni, ha szóba hozod őket, mondjuk egy kellemes vacsora alatt.

Akár a művészet rajongója vagy, akár csak kíváncsi vagy a témára, ezek az érdekes és lenyűgöző művészeti tények megragadják majd a figyelmedet. Dőlj hátra, lazíts, és készülj fel, hogy felfedezz néhány elképesztő dolgot a művészet világáról!

1. A királyok színe

Az ókorban a lila színárnyalatok létrehozására használt festékeket különböző Murex-csigafajokból nyerték ki. Több ezer csigára volt szükség egyetlen uncia festék előállításához. Ezért az élénk bíborszínű tyrián festék drága volt, így csak a királyi családok és a gazdagok engedhették meg maguknak.

2. Parazita színezék

A gyarmati időszakban az emberek a Mexikóban őshonos parazita rovarokból kezdtek vörös festéket gyűjteni. A cochineal rovarok kaktuszokon zsákmányoltak, és összezúzva vörös színt választottak ki. A “Cochineal-vörös” árnyalat felkapott árucikk lett, és világszerte elterjedt. A cochinealvörös még ma is gyakori színezőanyag az élelmiszer- és kozmetikai iparban.

3. Látta valaki Lisát?

Tudtad, hogy valaki 1911-ben ellopta a Mona Lisát a Louvre-ból, és Pablo Picasso volt az első számú gyanúsított? Az emberek özönlöttek a galériába, hogy megnézzék azt a helyet, ahol egykor Da Vinci remekműve lógott. A Mona Lisa három éven át járta Olaszországot, amíg Franciaország vissza nem szerezte, és egy olasz Louvre-alkalmazottat letartóztattak és börtönbüntetésre ítéltek az elrablásáért. Az már csak hab a tortán, hogy a kritikusok és a tudósok csak azután kezdtek figyelni a műalkotásra, hogy ellopták.

4. Van testük is

húsvét szigetek szobrok

A húsvét-szigeti fejeknek testük is van.

A testeket a föld alá temették, hogy stabilan tartsák őket. Ezeket a szobrokat Moai néven is ismerik a Rapa Nui népek, ők azok, akik faragták őket. A Húsvét-szigeti fejek a világ egyik legjelentősebb műemlékei, amelyek a i.u. 1100 és 1500 közötti időszakból származnak.

5. 5 változat

Edvard Munch expresszionista művész leghíresebb művének, A sikolynak technikailag öt különböző változata létezik.

Az első kettő, amely 1893-ból származik, és temperával és zsírkrétával készült kartonra, az oslói Nemzeti Galériában, illetve a Munch Múzeumban található. Egy magántulajdonban lévő harmadik, 1895-ben pasztellkrétával készült változat nemrég közel 120 millió dollárért kelt el egy árverésen. Egy másik 1895-ös változat egy fekete-fehér litográfia. Egy utolsó változat, amelyet Munch az előző inkarnációk népszerűsége miatt 1910-ben készített, szintén a Munch Múzeumban található, és az elmúlt években azzal került a címlapokra, hogy 2004-ben ellopták, majd 2006-ban megtalálták.