Ki az a Paul Gaugin? | Érdekes tények

Kerülj képbe

Paul Gauguin festőművész a modern művészet fontos alakja . A francia festő Vincent Van Gogh -gal és Paul Cézanne – nal együtt  úttörő szerepet játszott  a posztimpresszionizmusban, amely az 1890-es években alakult ki.

Önarckép Émile Bernard portréjával
Önarckép Émile Bernard portréjával, forrűs: wikiart

Paul Gauguin 1848-ban született Párizsban, Franciaországban. Amikor mindössze másfél éves volt, családja – a francia apa, a perui anya és nővére – Limába költözött. Itt alakult ki affinitása a művészet és az utazás iránt .

Tudtad?... Paul Gauguin 40 éves koráig egy bankban dolgozott

Miután a francia haditengerészetnél szolgált Indiában és a Fekete-tengernél, 1871-ben visszatért Párizsba, ahol több mint 10 évig tőzsdeügynökként dolgozott. Ebben az időszakban találkozott Camille Pissarro impresszionista festővel, és jeleneteket kezdett festeni a francia fővárosról. 

1884-ben dán feleségével, Mette -tel  és öt gyermekükkel: Émile-lel, Aline-nal, Clovis-szal, Jean René-vel és Paul-Rollonnal Koppenhágába költözött. Mindössze egy évvel később azonban feleségével megbeszélve, úgy döntött, hogy egyedül kell visszatérnie Párizsba, hogy festői karriert folytasson.

Eleinte nem volt sem eredményes, sem sikeres. Bár kiállított az impresszionistákkal, már nem érdekelte a stílusuk

Gauguin soha nem tanult festészetet.

Honnan jövünk? Mik vagyunk? Hová megyünk? Gauguin
Honnan jövünk, 1897-98,forrás: wikiart ? Mik vagyunk? Hová megyünk?

Posztimpresszionista társaihoz hasonlóan Gauguint is érdekelte a művész elméjének feltárása. Míg Van Gogh ecsetvonásairól, Cézanne pedig kompozícióiról ismert, Gauguint hagyományosan avantgárd színpalettájáról ünneplik – a tahiti utazások által ihletett tónusok élénk keverékéről.

Hatott rá a népművészet és a primitív művészet, festményein a részleteket a lehető legkisebbre szorította. Merész, lapos színterületeket használt, mint a Harvest: Le Pouldu című képen.

Szüret: Le Pouldu 1890
Szüret: Le Pouldu 1890

Látod, hogy a dombok és a mezők színformákból készülnek?

Amikor nem a bankban dolgozott, Paul Gauguin rajzolt és festett, és megismerkedett a művészekkel, akik a háza melletti kávézókban lógtak. Nagy barátságba került egy Camille Pissarro nevű művésszel, aki mindent megtanított neki az impresszionizmusról. Az impresszionizmus egy olyan művészeti stílus, amelyet a francia művészek a 19. század végén kezdtek használni tájak, kávézók belső tereinek és embereknek a festésére. Gyors ecsetvonásokkal és színfoltokkal ragadták meg a jelenetek múlékony benyomását.

Amikor Gauguin úgy döntött, hogy a festészetnek akarja szentelni életét, útnak indult. Érdekelték a csendes és még régi hagyományokkal rendelkező helyek. Nem szerette a modern városokat. Először Franciaország Bretagne nevű vidéki területére ment (ahol sok más művész élt és festett). Ezután sokkal tovább ment… Polinéziába!

ISMERKEDJETEK MEG TI IS GAUGUIN-NEL

Érdekességek Gauguin-ről

PAUL GAUGUIN

gauguin-Van Gogh napraforgót fest-miniart
Van Gogh napraforgót fest 1888 forrás: wikiart

Gauguinnak bonyolult volt a barátsága Vincent Van Gogh-gal.

Gauguin és Van Gogh közeli barátok voltak, leveleztek egymással elméleti és gyakorlati művészi felfogásaikról, és még együtt is dolgoztak. Kapcsolatuk azonban megszakadt, részben azért, mert Gauguin képtelen volt megbirkózni Van Gogh kiszámíthatatlan viselkedésével és a depresszióval való küzdelmével. Gauguin meglátogatta Van Goghot a ma már jól ismert sárga házában Arles-ban, ahol kilenc héten át festettek együtt. Gauguin úgy döntött, hogy távozik, aminek hatására Van Gogh késsel kezdett hadonászni. Nem sokkal Gauguin távozása után Van Gogh levágta a fülét. Egyes történészek még azt is felvetették, hogy a képzett kardforgató Gauguin maga vághatta le Van Gogh fülét, de ezt az elméletet nagyrészt megcáfolták. Bár soha többé nem látták egymást, Van Gogh haláláig leveleztek.

Nekünk is van Vincent Van Gogh termékünk, nézd csak:

van gogh matricák
Van Gogh matricacsomag
Egy ember baltával, 1891. forrás: wikiart

Edgar Degas Gauguin legnagyobb rajongója volt.

Edgar Degas és Gauguin kölcsönösen csodálták egymás munkáját. Degas viszonylag sikeresebb, megalapozottabb művész volt, és következetesen és nyilvánosan kiállt Gauguin mellett. Gauguint egy Degas által rendezett kiállításon mutatták be 1893-ban, és Degas haláláig megvásárolta Gauguin munkáját. Barátságuk volt Gauguin leghosszabb ideig tartó és leginkább támogató kapcsolata.

PAUL GAUGUIN

FAA IHEIHE
Faa Iheihe 1898, forrás: wikiart

Gauguin kereskedelmi és kritikai sikerét halála után érte el.

Van Gogh-gal ellentétben Gauguin el tudta adni saját festményeit, de viszonylag alacsony áron. Soha nem ért el jelentős anyagi sikert, és a kritikusok és a gyűjtők is nagyrészt megvetően fogadták. Nem sokkal 1903-ban bekövetkezett halála után festményei  egycsapásra népszerűvé váltak a gyűjtők körében, különösen azután, hogy a Salon d’Automne 1906-ban 227 képét mutatta be. A XX. századi primitivizmus és posztimpresszionizmus fejlődésének vezető alakjaként nevezték a kiállítás során.

Gauguint hires színeszek játszották el.

Számos népszerű film készült Gauguinról vagy arról az időszakról, amelyben élt. Anthony Quinn alakította Gauguint az Életvágyban , az 1956-os Van Gogh életrajzi filmben. Donald Sutherland  az 1986-os Oviri című életrajzi Gauguin-filmben , míg Sutherland fia, Kiefer a 2003-as Paradise Found című filmben alakította a festőt. Vincent Cassel a művészt a 2018-as, utazásaira összpontosító, Utazás Tahitire című filmben játszotta el.

Vincent Cassel

A Merkúr bolygón található egy kráter, amelyet Gauguinról neveztek el.

1979-ben a Nemzetközi Csillagászati ​​Unió Gauguinról nevezett el egy hetven kilométer széles krátert a Merkúr Borealis négyszögében. Hagyományossá vált, hogy a Merkúr krátereit elhunyt művészekről, írókról és kulturális személyiségekről nevezték el. A Merkúr kráterei Italo Calvino, André Derain, Charles A. Eastman, Ernest Hemingway, Utagawa Kunisada, Dorothea Lange és más nagy művészek nevét viselik.

Tahitians c.1891 by Paul Gauguin 1848-1903
Önarckép bekTahitians c.1891 by Paul Gauguin 1848-1903ötözött füllel 1889

A fenti befejezetlen festmény Tahitin készült 1891-ben, Paul Gauguin első szigeti útja során. Annyira elbűvölte a hely, hogy néhány év múlva visszatért, és 1903-ig ott maradt.

Paul Gauguin

Mikor házasodsz? Nafea Faa Ipoipo
Nafea Faa Ipoipo, Mikor házasodsz? 1892. forrás: wikiart

Gauguin a világ negyedik legdrágább festményét festette.

Gauguin 1892-es Nafea Faa Ipoipo (Mikor fogsz megházasodni?) című festménye 210 millió dollárért kelt el 2014-ben, így a világ második legdrágább festménye volt akkoriban Cézanne Kártyajátékosai mögött. 

Azóta elhomályosította Willem de Kooning Interchange -je és da Vinci Salvator Mundija .

Paul Gauguin

Kreatív műhely - Kockafejek - Square Heads
ALKOSS ÚGY, MINT | MŰVÉSZETI MŰHELY | KOCKAFEJEK – INSPIRED BY PABLO PICASSO

Gauguin jelentős hatással volt Picassóra.

Gauguin primitivizmusa, amelyet Picasso a kortárs művészek, például Paco Durrio által Párizsba hozott munkáiban látott, jelentős szerepet játszott Picasso művészetében, mielőtt a kubizmushoz érkezett volna. Picasso kerámiákat és kőszobrokat vásárolt Gauguintól, és Gauguin munkái és stílusa iránti érdeklődése megnőtt, amikor meglátta a Salons d’Automne 1903-ban és 1906-ban kiállított alkotásait, amelyek között meztelen nőket ábrázoló, eltúlzott vonású, nagy, nehéz szobrai is szerepeltek. Gauguin művében a figurák maszkszerű megjelenése segített Picassót elvezetni az Avignon-i istenfélékben megjelenő formákhoz.

Paul Gauguin

Népszerű cikkek

A Djeco játékok egyszerűen tökéletesek!

Szeretjük bátorítani gyermekeinket, hogy végezzenek kreatív, nem képernyőn alapuló játékokat, és a Djeco-nak sok készlete és játéka van, amely lehetővé teszi számukra ezt. Nem számít, milyen korú a gyermeked, vagy hol rejlik az érdeklődése, biztos találni fogsz a Djeco kínálatban valamit, ami vonzza, inspirálja és izgatja őket!

Read More »
djeco illusztrátor

A MINIART 5 kedvenc DJECO illusztrátora

Számunkra a Djeco különleges kreatív készletei kortól függetlenül mindig varázslatosan hatnak; ezért arra gondoltunk, hogy veletek is megismertetjük azokat a grafikusokat, illusztrátorokat, akik ezeket a

Read More »