Mary Cassat, az impresszionizmus és a feminizmus

Mary Cassat, az impresszionizmus és a feminizmus

Mary Cassatt amerikai impresszionista festő, Degas jó barátja, elismert és sikeres művész volt. De kevesen tudják, sajnos nem véletlenül, hogy egyszer kapott egy nagyon különleges és grandiózus felkérést: 50 éves korában, 1893-ban a Kolumbiai Világkiállításra,  Chicagóban kellett volna megalkotnia egy hatalmas, 17,6 x 3,6 méteres falfestményt a Woman’s Building bejárata fölé, a Becsületcsarnok északi timpanonjára.

A téma? A nők fejlődése a történelem során.

Mondom 1893-at írhatunk, ennél prefeministább dolgot nem is tudok hirtelen mondani.

Mary Cassatt és Degas

Mary Cassatt és Degas
Edgar Degas: Mary Cassatt 1880-1884 ( wikimedia)

Mary Cassatt először nem akarta elvállalni a munkát. Talán úgy gondolta, hogy ez túl nagy falat neki, vagy talán a társadalmi normák visszatartották. De aztán rájött, hogy ezzel kiverheti a biztosítékot Degasnál, aki köztudottan nem tartotta sokra a nőket. Így hát nekiállt az óriási munkának, és elkezdett dolgozni a falfestményen.

Feminista, akkor, amikor még az impresszionizmus is újnak számított

Modern Woman mural (1893)
Modern Woman mural (1893), wikimedia

Cassatt falfestménye nem volt szokványos. Feminista hangulatú volt, mivel a tudást az új generációknak átadó kortárs nőket, művészetet gyakorló nőket és álmaikat ambiciózusan megvalósító nőket mutatott be allegorikusan. A festmény stílusa nagyon modern volt, és egészen más, mint a korábbi, idilli munkái.

Tea, Mary Cassatt , 1880,
The Boating Party , Mary Cassatt, 1893–94, wikimedia

Az alkotás bemutatta a nők szerepének fontosságát a társadalomban és a történelemben, valamint kihangsúlyozta, hogy a nők képesek nagy dolgokra, ha lehetőséget kapnak.

Ez egy hatalmas üzenet volt abban az időben, amikor a nők jogai és szerepe a társadalomban még mindig korlátozott volt.

Sejted, hogyan fogadták?

Részlet a műből, wikimedia

Na igen, óriási felháborodást váltott ki, még a bemutatás előtt. A festmény már önmagában is megosztó volt, de amikor kiderült, hogy Mary Cassatt egy ilyen radikális és modern művet készített, a közönség egy része felháborodott. Sokan nem voltak készek egy ilyen előremutató műalkotásra, és a női emancipációt bemutató festmény sokak számára sokkoló volt.

De hol a kép?

Modern nők Mary cassatt

A nagy felháborodás közepette a festmény egyszerűen eltűnt. Soha többé nem került elő. Egy ilyen jelentős műalkotás elvesztése hatalmas veszteség a művészettörténet számára.

Vajon ellopták? Vagy elpusztították? Esetleg valahol egy sötét raktár mélyén rejtőzik? Ezt sajnos soha nem fogjuk megtudni.

Mary Cassatt öröksége

Bár Cassatt falfestménye eltűnt, az üzenete és munkássága tovább él. Ő volt az egyik első művész, aki felhívta a figyelmet a nők társadalmi szerepére és jogaira. Festményei és grafikái ma is inspirálják a művészeket és a feminista mozgalmakat szerte a világon.

Mary Cassatt története emlékeztet bennünket arra, hogy a művészetnek hatalmas ereje van. Képes változást hozni, felnyitni az emberek szemét, és új perspektívákat nyújtani.

A MiniArt.hu oldalán rengeteg inspiráló történetet és műalkotást találhatsz. Fedezd fel Mary Cassatt és más híres művészek történetét, és engedd, hogy ezek az inspirációk befolyásolják saját kreatív utadat.

Ki tudja, talán te leszel a következő Mary Cassatt, aki újraírja a művészettörténetet!

Ha pedig érdekel a művészet...

Különösen a női művészek munkássága, akkor mutatok két valamit:

Memóriajáték | 20 nő a művészetben | Művészi ajándék | Today is Art Day

Ez is érdekelhet