Mit lehet nyáron csinálni? – tippek a nyári szünetre

A nyár az az idő, amikor a gyerekek emlékeket építenek maguknak, olyanokat, amiket aztán évek múlva is lehet emlegetni. A gyerekek nosztalgiával tekintenek vissza a vakációra, az egynapos kirándulásokra, a piknikekre és más kirándulásokra. 

ORIGAMI

De nem csak erre emlékeznek. Sajnos emlékezni fognak a rosszra  is (pl. az otthoni unatkozásra, a testvérekkel való veszekedésekre, uram bocsá verekedésekre). Próbáljuk meg, a lehetőségekhez képest úgy megtervezni a nyarat, hogy minél több olyan dolgot készítsenek, amire emlékezni lehet majd.

Bár ezek a mindennapi nyári tevékenységek nem feltétlenül inspirálják a nyár idilli gyermekkori emlékeit, mégis az adott pillanatban ( órában, órákban) vidámságal töltik majd meg az otthon töltött hosszú nyári napokat. Különösen az otthon dolgozó szülőknek kellenek ötletek olyan élvezetes nyári tevékenységekhez, amelyeket a nagyobb óvodás, és  iskoláskorú gyerekek egyedül is elvégezhetnek.

MINIART TIPPEK A HOSSZÚ NYÁRI NAPOKHOZ

KINTI JÁTÉK

kinti játék ötletek miniart

Ha otthon dolgozol, valószínűleg a kinti játék nem az első lesz a tevékenységek között, ami eszedbe jut. A szabadtéri játék felügyelete időt kíván, miközben neked esetleg határidők körül forognak a gondolataid.

De azok a gyerekek, akik egész nap bent vannak, egyre morcosabbak lesznek. Egy kis  szabadtéri időt töltve velük, lehetővé teheted számukra, hogy később, miután kieresztették a gőzt, önálló játékba fogjanak. Amikor már valamivel idősebbe ( iskolás korosztály) , akkor lehet, hogy egy ablakon keresztül is elegendő figyelni őket, miközben kint játszanak.

MŰVÉSZETI PROJEKTEK

kreatív időtöltés miniart

A művészeti foglalkozásokat, kreatív játékokat, hasonlóan a kinti játékhoz, kontraproduktívnak érezheted, tekintve, hogy rendetlenséggel, kosszal járhat, és még ráadásul a te felügyeletedet is megköveteli. A MiniArt webshop pontosan ezért jött létre, hogy ezt a terhet, kvázi levegye rólad.

Olyan kreatív készleteket, színezőket, játékokat válogattunk össze, amik nem járnak kosszal, rendetlenséggel, ugyanakkor hosszú időre le tudják kötni a gyereket, és még ráadásul az eredményt, az alkotást hosszú ideig megcsodálhatjátok ( például a falra kihelyezve, sőt továbbmegyek az elkészült alkotásokból kiállítást lehet rendezni, elhívni a barátokat, stb).

Ha megteheted alakíts ki egy művészeti teret- papírral, kifestőkönyvekkel, ragasztóval, ollóval, színes ceruzákkal és zsírkrétával – mind legyen könnyedén elérhető – ezzel is arra tudod ösztönözni a gyermeked, hogy a művészetet a mindennapi élet részévé tegyék.

Színezők

Színezők

BÁRSONYSZÍNEZŐK

A legkisebbek számára készült színezők, ahol a bársony kontúrok segítenek a gyerekeknek nagyon részletes színezetek létrehozásában anélkül, hogy túllépnének a vonalakon, a fekete körvonalak pedig még jobban kiemelik majd az élénk színeket.

Bársonyszínező - Borzongató - Creepy crawlies djeco miniart
BÁRSONYSZÍNEZŐ | BORZONGATÓ
Bársonyszínező - Az erdő - The forest miniart
BÁRSONYSZÍNEZŐ | AZ ERDŐ

ÓRIÁS SZÍNEZŐK

A legkisebbek számára készült színezők, ahol a bársony kontúrok segítenek a gyerekeknek nagyon részletes színezetek létrehozásában anélkül, hogy túllépnének a vonalakon, a fekete körvonalak pedig még jobban kiemelik majd az élénk színeket.

FELFÚJHATÓ SZÍNEZŐK

A dinó és űrhajó formájú különleges színezőket a színezés után fel lehet fújni, és ugyanúgy lehet velük játszani majd, mint bármely játék figurával.

Felfújható színező - Dínó MiniArt
FELFÚJHATÓ SZÍNEZŐ | DÍNÓ
Felfújható színező - Űrhajó miniart
FELFÚJHATÓ SZÍNEZŐ | ŰRHAJÓ

3D DEKORÁCIÓK ÉS SZÍNEZŐK

Az újrahasznosított kartonból készült állatokat, dinókat, unikornist formázó játékokat a színezés után ki kell a helyükről pattintani, majd össze kell illeszteni, és kezdődhet a következő játék velük. 2 in 1 játékok, ahol nem csak a színezésen van a hangsúly, hanem az utána következő szerepjátékon.

Karton T-REX | Csináld magad készlet miniart
KARTON T-REX | CSINÁLD MAGAD KÉSZLET
Karton méh | Csináld magad készlet miniart
KARTON MÉH | CSINÁLD MAGAD KÉSZLET

KÉZMŰVES KÉSZLETEK

A kreatív, kézműves készletben mindent egyben megtalálsz, nem kell külön beszerezned a hozzávaló eszközöket, a ragasztót, filcet, festéket. Gyermeked saját maga hozhat létre művészi alkotásokat, még akkor is, ha úgy érzi nincs megfelelő kézügyessége, hogy megteremtsen egy művészi képet. Itt ez nem lehet akadály, sőt a fantázia is szabad teret nyerhet.

djeco Kollázs műhely - Kicsiknek - Collages for little ones miniart
KOLLÁZS MŰHELY | KICSIKNEK
djeco Csillámkép készítő - Pillangók - Butterflies miniart
CSILLÁMKÉP KÉSZÍTŐ | CSILLOGÓ PILLANGÓK

VARIÁLD A JÁTÉKOKAT

JÁTÉK VARIÁLÁS

Erről a Minimagon olvashatsz egy szuper cikket, a lényeg, hogy mindannyian jól jártok, ha bizonyos időközönként variálod a játékok halmazát.

KÖNYVEK, OLVASÁS GYAKORLÁSA

Csatlakozzatok a helyi könyvtárhoz, keressetek új könyveket, ajánlásokat. A maguk örömére történő olvasás az egyik legszórakoztatóbb elfoglaltság.

HANGOSKÖNYVEK, PODCASTEK

Ez egy örök favorit nálunk, valószínűleg az én múltbéli mese lemez gyűjteményem adta az alapot hozzá, de azóta kiegészült Ruminivel, Helkával, Kétbalkezes varázslóval. A hangoskönyvek és podcastok nem csupán a hosszú autóutakra lehetnek kiváló társak. A hangoskönyvek hallgatása elősegíti az irodalom szeretetét, miközben a gyerekek órákig el vannak velük.

A kedvenc podcastünk:

https://zseboldal.hu/ Ördögi Roy és Galambos Péter, és kedves kollégáik nemcsak a karanténos időszak alatt, hanem a mai napig is szuper, és igen informatív szórakozást nyújtanak. Spotify-on, Apple Podcasts-en, YouTube-on, VideaKid-en és a weboldalon keresztül is tudjátok őket hallgatni.

Naplóírás

naplóírás gyerek

Ha naponta 15 percet tölt el gyermeked napló írásával (vagy rajzolásával), akkor máris meg lesz a tökéletes válasz arra az ominózus kérdésre, ami minden szeptember elején elhangzik: Mit csináltál a nyári vakáció alatt? Ha naplót ír, akkor nemcsak, hogy könnyű lesz erre a kérdésre válaszolni, de ez egy jó módszer a nap elkezdésére vagy az egyik tevékenységről a másikra való áttérésre.

Te mivel egészítenéd ki a listát?

 

5/5