Top 7 izgalmas film a művészekről

Top 7 film művészekről
Az elmúlt néhány évtizedben a művészet, a művészek ábrázolása filmen, diadalmenetben emelkedik felfelé: kicsit sem lesz nehéz kiválasztanotok egy nagyszerű filmet, amely egy-egy zseniális művészről, annak életről szól. Hollywood összehangolt erőfeszítéseket tett a művészek életére épülő tartalom létrehozására

A filmek nagyszerű lehetőséget kínálnak a szóban forgó munkásságának megismertetésére, népszerűsítésére, így a filmek kiváló lehetőséget kínálnak arra, hogy a néző még többet megtudjon kedvenc művészéről.

Íme néhány remek példa művészeket bemutató filmekre, amelyeket jó szívvel ajánlok, egész estét programnak.

Frida –2002

Frida film

Az egyik leghíresebb női festő Frida Kahlo. Selma Hayek Frida Kahlo alakítása a mai napig remekműnek számít. Ez a 2002-ben készült film Frida egész életén végig halad, beleértve a korai balesetét és Diego Riverával való összetett kapcsolatát. A hírnevének növekedését és munkásságának előrehaladását ábrázoló film tökéletes példája egy ijesztő és érdekes életnek. Salma alakításában egy élénk, tehetséges és gyönyörű nőt ismerhettünk meg, aki mindig meghatározó alakja marad a művészeti világnak. Ez a feminista remekműnek tekinthető film kiállja az idő próbáját, és meghatározott szerepet tölt be a gyönyörű művészeti történetek birodalmában.

Pollock – Film Jackson Pollock amerikai festő élettörténetéről (2000)

pollock

Az Ed Harris rendezésében és főszereplésével készült film az absztrakt festő megkínzott életét örökíti meg az 1940-es évektől a tragikus végéig, 1956-ig. Ez a 2000-es film nagyszerű belépő a festő egyedi stílusába és avantgárd alkotásaiba. A néző minden pillanatban, teljes mértékben látja a modern zseni életét. Ed Harris az egyik legjobb színészi alakítását mutatja be ebben a filmben. A film remekül ábrázolja Pollock karrierjének nehézségeit és sikereit. A szerény kezdetektől a tragikus végig ez a film átfogó és érdekes pillantást vet a kortárs művészeti világ egyik legrejtélyesebb alakjára.

Factory Girl / Hullócsillag 2006

Factory girl

George Hickenlooper 2006-os filmje Guy Pearce, Hayden Christensen és Sienna Miller főszereplésével a társaságkedvelő Edie Sedgwick életét mutatja be, egy nőt, aki megismerkedik Andy Warhollal, és viharos viszonyba kezd vele. A film az 1960-as évek közepének New York városának zseniális ábrázolása, és igazán megragadja az akkori hangulatot, beleértve azt is, hogy milyen lehetett Andy Warhollal egy időszakban, annak közvetlen közelében élni. A túlzások, a korra jellemző extravagáns attitűdök teljes mértékben megmutatkoznak a filmben.

Vincent és Theo 1990

Vincent és Theo

Tim Roth remekül alakította Vincent van Goghot, ebben az életrajzi filmben, nagyszerű lehetőséget adva annak, hogy betekintést nyerjünk a művész zaklatott életébe. Az 1990-ben készült Tim Roth és Paul Rhys: Vincent és Theo filből képet kaphatunk  a testvérek kapcsolatáról, valamint pénzügyi és művészi küzdelmeikről. Leginkább Theo szemszögéből mesélve a film bemutatja, milyen lehetett együtt élni egy ilyen nehéz, de zseniális művésszel.

Lány gyöngyfülbevalóval – Film Johannes Vermeer festőről 2003

Lány gyöngyfülbevalóval – Film Johannes Vermeer festőről 2003

A 2003-ban készült film Scarlett Johansson és Colin Firth főszereplésével Johannes Vermeer festő életéről szól. A 17. századi Delftben játszódik, és a rejtélyes művész életét ismerhetjük meg belőle. Ebben a filmben félénk, töprengő és merengő figurának látjuk őt, aki mindig a tökéletes témát keresi – természetesen Johanssonban találja meg. Érdekes és egyedi bepillantás egy olyan művész életébe, akiről nagyon keveset tudunk. Az általunk ismert tények fiktív fényezése kellemes és érdekes meglepetést jelent  majd a művész kedvelőinek. Johansson zseniálisan játssza a fiatal szolgálólány szerepét, aki belelép valamibe, amit nem nagyon ért, mégis megfelel az alkalomnak, és bekapcsolódik egy gyönyörű mestermunka megalkotásába.

Túlélni Picassót (1996)

túlélni picassot

Minden idők egyik leghíresebb művészének drámai és viharos életét elmesélni elég nehéz feladat, de az egyik szerelme szemszögéből elmondani talán mégis más feladat lesz. A Túlélni Picasso-t Francoise Gilot történetét meséli el, akit Natascha McElhone alakít, míg Anthony Hopkins Picassot eleveníti meg. Az 1996-os film részletezi kettejük életét és szerelmét, valamint annak idő előtti végét is, Picasso megszállottsága és temperamentuma miatt. Ez a film az egyik legerősebb szerető erejét mutatja be, és remekül ábrázolja, milyen lehetett együtt élni a megszállott férfival.

90-es évek előtt | Caravaggio 1986

caravaggio film

Derek Jarman filmjei közül talán a legpopulárisabb alkotás, ugyanakkor a rendezőre jellemző egyedi vizuális stílus itt is nagyon erős. Jarman filmjében Caravaggio ( Nigel Terry) munkáinak megkérdőjelezhetetlen homoerotikus töltésére épít, a művésznek a modelljeivel való kapcsolatáról spekuláljon, elsősorban Ranuccioval (Sean Bean) és annak feleségével (Tilda Swinton) kialakult szerelmi háromszögre. Reneszánsz kulisszatitkok, teátrális, sötét tónusok. Nehéz film, de annál nagyobb a katarzisa.

MINIART MŰVÉSZEK

Válogass a legmenőbb művészi ajándékok között, találd meg a kedvencedet nálunk.

Újdonság
Újdonság