Bernini, a barokk mester – A szobrász, akinek művei az idők kezdetétől megállják a helyüket

bernini miniart

A MiniArt bemutatja: Bernini mestert.

Gian Lorenzo Bernini az egyik legnagyobb és legjelentősebb szobrász az olasz barokk korszakából. Művei, melyek leginkább a Vatikánban, és Rómában találhatóak meg,  mind a mai napig megragadják az emberek fantáziáját és érdeklődését. 

De vajon miért örvend ekkora érdeklődésnek?

Bernini élete és munkássága

Bernini portré
Bernini feltéteelzett önarcképe, 1623

Nézzük egy kicsit megközelebbről az életét. 

Gian Lorenzo Bernini 1598-ban született Nápolyban, és már  nagyon korán megmutatkozott keimelekedő szobrászati tehetségemutatott.

Tanulmányait Rómában folytatta, ahol hamar elismerték művészi tehetségét. Az első jelentős munkája, amely hírnevet hozott számára, a Szent Teréz extázisa szobor volt, amelyet az egyik legjelentősebb barokk mecénás, a Cornaro család rendelt tőle.

Bernini később a pápák kedvenc művészei közé tartozott, és számos jelentős munkát készített a Vatikánban, többek között a Szent Péter-bazilika oltárát, a Szent Péter-székesegyház belsejét, sőt a pápai trónt is ő tervezte.

Az egyik legkiemelkedőbb munkája a Szent Péter-szobor, amelyet az oltár közepére állítottak.

Szent Péter bazilika baldachin
Szent Péter Bazilika baldachin

Bernini és a barokk

Bernini munkássága szorosan összekapcsolódik az olasz barokk stílussal, amely a 17. század elején alakult ki. A barokk stílusra jellemző a mozgalmas és díszes megjelenés, a szín- és fényhatások erős kihasználása, valamint a mélység és a tér hatékony kihasználása.

A szobrok általában dús dekorációval rendelkeztek, és a teret szinte felfalták azzal, hogy szinte mindenhol szobrokat helyeztek el. A művészek előszeretettel dolgoztak márvánnyal és bronzal, és gyakran alkalmaztak színes mázolást és díszítést a szobrok élethűbb megjelenítésére. A témák általában vallási vagy mitológiaiak voltak, de portrék és allegorikus szobrok is készültek.

Bernini az olasz barokk stílus egyik legjelentősebb kifejezője volt, és művei mind a mai napig hatással vannak a kortárs művészetekre.

Bernini munkásságának jelentősége

Bernini David

Bernini munkái közül az egyik legismertebb alkotás David szobra, amely egy fiatal férfi alakját ábrázolja, ahogy kővel a kezében felkészül az óriás megölésére.

 A szobor dinamikus mozdulatai, az érzéki megjelenése és a sziklákra kapaszkodó David lábának mozdulatai a barokk szobrászat csúcsát képviselik.

Bernini munkássága és hatása azonban nem merül ki a szobrászatban. Ő volt az első, aki igazi színpadot tervezett a Római Operaháznak, és számos színpadi díszletet és jelmezt tervezett a Vatikán és más jelentős mecénások számára.

Nézzük, milyen kalandos, vagy éppen nem kalandos dolgok estek meg vele

Gian Lorenzo Bernini élete és munkássága tele van érdekességekkel és kalandokkal.

Az egyik ilyen érdekesség az, hogy Bernini nagyon fiatalon, mindössze 8 évesen mutatta meg mesteri tehetségét az agyag megformálásában. Apja, a szobrász Pietro Bernini, felismerve fia tehetségét azon dolgozott, hogy fia művészi érdeklődése és tehetsége kibontakozhasson

Bernini egyszer megpróbált elszökni Rómából, mert egyetlen mecénása sem volt, és anyagi gondokkal küzdött. A pápa utasítására azonban visszahozták Rómába, ahol tovább dolgozhatott művészetén, immáron pápai áldással és anyagi hozzájárulással.

Szemééyiségetele volt ellentmondással.  Voltak, akik szerint hirtelen haragú és bosszúszomjas volt, és voltak, akik úgy látták, hogy szelíd és érzékeny. Az biztos, hogy munkái mindig nagyon érzékenyek és érzelmileg intenzívek voltak, és a művészeti világban egyedi stílusával meghatározóvá vált.

Szent Terézia extázisa Bernini
Szent Terézia extázisa Bernini

Bernini életének egyik legnagyobb kihívása az volt, hogy az 1665-ös nagy római tűzvészben elpusztult az összes szobra, melyeket azelőtt elkészített. A súlyos csapás után nem adta fel, és tovább dolgozott új alkotásain.

Bernini az olasz barokk egyik legkiemelkedőbb művésze, akinek munkássága nemcsak a kortársakat, de a későbbi művészeket is nagyban befolyásolta. Érdekességei és páratlan tehetsége miatt mind a mai napig megőrizte hírnevét és elismertségét a művészvilágban.