Napi art percek | Bernini

Giovanni Lorenzo Bernini napi art perszephoné elrablása
Egy újabb híres műalkotást szeretnék nektek bemutatni, ami nem csak a drámai téma miatt, hanem az anyag megformálása miatt is óriási hatással volt számos szobrászra.

Gian Lorenzo Bernini: Perszephone / Proserpina megerőszakolása barokk mestermű, melyet 1621 és 1622 között fejezett be.

Giovanni Lorenzo Bernini napi art perszephoné elrablása

A Szent Péter-bazilika (Olaszország egyik legjelentősebb műemléke) tervezése mellett Bernini híres szobrász is volt, számos alkotással.

És mégis: a mesteri megformálás, a szaktudás, az anatómiai tudás sem kompenzálta téma választásait, legalábbis az újkori értelmezésekben.

A Proserpina megerőszakolása 7,5 méter magas, Toszkánából érkezett, megfelelően puha carrarai márványból készült.

Ennek a kiváló minőségű márványnak a puhasága Bernini mesterségéhez illett, mivel képes volt a hús formáját is érzékeltetni vele.

Ahogy Plútó (a szobor férfi alanya) keze megragadja Proserpina (a női alak) combját, markoló ujjai mintha belesüppednének a lány látszólag puha bőrébe.

Bernini sok korábbi művéhez hasonlóan a Proserpinai megerőszakolás is Scipione Borghese bíboros megbízásából készült, aki egy lelkes műgyűjtő volt, valamint Bernini és másik kiváló barokk művész, Caravaggio elkötelezett pártfogója is egyben.

Apropó Caravaggió.....

Ez is érdekelhet

A Djeco játékok egyszerűen tökéletesek!

Szeretjük bátorítani gyermekeinket, hogy végezzenek kreatív, nem képernyőn alapuló játékokat, és a Djeco-nak sok készlete és játéka van, amely lehetővé teszi számukra ezt. Nem számít, milyen korú a gyermeked, vagy hol rejlik az érdeklődése, biztos találni fogsz a Djeco kínálatban valamit, ami vonzza, inspirálja és izgatja őket!

Elolvasom
Top 7 film művészekről

Top 7 izgalmas film a művészekről

Az elmúlt néhány évtizedben a művészet, a művészek ábrázolása filmen, diadalmenetben emelkedik felfelé: kicsit sem lesz nehéz kiválasztanotok egy nagyszerű filmet, amely egy-egy zseniális művészről,

Elolvasom