Napi art percek | Augustus Leopold Egg: Útitársak

Augustus Leopold Egg: Útitársak.
Ma festő, akit a #napiart jegyében bemutatok nektek (vagyis egy festményét):

Augustus Leopold Egg: Útitársak.

Egg angol származású festő, aki leginkább történelmi, irodalmi témákat festett, miközben csomó mást is csinált.
Barátjával Charles Dickens-szel együtt hozta létre az Irodalom és Művészet Céhét, amely az anyagi nehézségekkel küzdő művészek és írók szociális segélyezését célozta meg.
Augustus Leopold Egg: Útitársak.
Eggs színészkedett, jelmezeket tervezett, de leginkább festő volt. Sok művet festett, de van egy, amely kiemelkedik:az Útitársak, 1862-ből.
 
Forrás:wikimedia
A mű egy vonatutat ábrázol: két nő szemtől szemben ül egy első osztályú kocsin. Sokan úgy értelmezték, hogy ők két nővér. A kritikusok és a művészettörténészek olvasata azonban azt mondja, hogy a két nő valójában ugyanaz a személy.
👁️De nézzétek meg, hogy mennyi érdekesség van a képen: a kocsi belsejétől teljesen eltérő kilátás:az ott bizony a francia riviérán fekvő Menton partvonala, de mintha ügyet se vetnének rá a kocsiban ülő hölgyek.
A kocsiban a két nőn kívül nincs más személy, ami arra utalhatott, hogy akkoriban a férfiak és a nők elkülönített vonatkocsikban utaztak. 
🤔Ráadásul mintha teljesen szimmetrikus lenne a kép..vagy mégsem?
🍀A szimmetriát ( még a kocsi is az) néhány dolog megtöri.
Az egyikük mellett gyümölcskosár, míg a másik mellett egy csokor virág van. Az egyik olvas, míg a másik csukott szemmel fekszik hátra. Nincs interakció a két nő között. Úgy tűnik, egyiket sem érdekli a másik, vagy hogy milyen látnivalók látszanak a hintó ablakából. 

Egg sok morális narratív művet festett, az emberek rejtett jelentéseket kerestek ebben a műben. De vajon tényleg lenne benne ilyen?

Vagy egyszerűen csak két, vonaton utazó nőt látunk, akik fáradtak az úttól?

Egyre csak szaporodnak az elméletek a képet tanulmányozók között: például vannak, aki úgy vélik el kell fedezniük a jelenet szexuális konnotációit, sőt nyílvánvalóan látszódnak:

A virágok a jobb oldali lány szüzességét és szexuális erényét közvetítik, míg a bal oldali lány melletti gyümölcs azt sugallja, hogy a szüzessége elveszett, és ártatlanságát felváltotta a szexuális kényeztetés, és ennek következtében a szexuális érettség. 

Hát nem is tudom… nekem ez mind nem jött át, de simán lehet, hogy én vagyok túl laikus. 

A Djeco játékok egyszerűen tökéletesek!

Szeretjük bátorítani gyermekeinket, hogy végezzenek kreatív, nem képernyőn alapuló játékokat, és a Djeco-nak sok készlete és játéka van, amely lehetővé teszi számukra ezt. Nem számít, milyen korú a gyermeked, vagy hol rejlik az érdeklődése, biztos találni fogsz a Djeco kínálatban valamit, ami vonzza, inspirálja és izgatja őket!

Tovább olvasom